Vysokoškoláci môžu do stredy žiadať o pôžičku na štúdium

14.06.2011 Celý región

Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza
BRATISLAVA 14. júna (WEBNOVINY) - Do 15. júna môžu vysokoškoláci požiadať o pôžičku zo Študentského pôžičkového fondu. Nárok na jej výšku majú podľa štyroch kategórií, od 331,94 do 1 327,76 eura.

Študenti by mali využiť peniaze napríklad na pokrytie nákladov spojených so štúdiom, akými sú ubytovanie, cestovné, strava či učebnice.

Svoje výdavky však nemusia dokladovať. Osobitný typ pôžičky až do 2 655,52 eura zasa môžu použiť na úhradu školného na vysokých školách na Slovensku i v zahraničí. Študenti, ktorí nestihnú uzavrieť akademický rok do 15. júna, ako aj prváci, si môžu podať žiadosť o pôžičku po zápise až do 10. októbra tohto roka. V prípade zmeny sociálnej situácie študenta je táto možnosť otvorená ešte do 31. marca 2012.


Vypláca sa v dvoch splátkach

O pôžičku z fondu môže požiadať každý študent, občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, v dennej a externej forme prvého štúdia na vysokej škole v Slovenskej republike. Nárok na pôžičku má i študent zahraničnej vysokej školy, ktorý má trvalý pobyt na Slovensku. Rovnako môže byť žiadateľom zahraničný Slovák študujúci na vysokej škole v SR.

Fond vypláca pôžička v dvoch splátkach. Prvú vo výške 50 percent do 14 dní po doručení uzavretej zmluvy na fond, druhú polovicu dostane žiadateľ vo februári. V prípade pôžičky na školné môže fond vyplatiť aj jednorazovo celú sumu. Študent začne splácať peniaze až po ukončení vysokoškolského štúdia, pričom splátky sa dajú rozdeliť najviac na obdobie 10 rokov. Do tejto doby sa nepočíta štúdium, materská dovolenka, poberanie rodičovského príspevku (do päť rokov od ukončenia štúdia) a doba prerušenia štúdia bohoslovca, ak vykonáva pastoračnú činnosti pred vysviackou.

Žiadosť podáva študent svojej fakulte, študenti študujúci na zahraničných vysokých školách posielajú žiadosti o pôžičku na adresu Študentského pôžičkového fondu, a to do 31. júla kalendárneho roka na nasledujúci akademický rok. Podrobné informácie, ako aj tlačivo žiadosti o pôžičku možno nájsť na internetovej stránke www.spf.sk.
 

Vyberte región